Ny kampanj för att locka studenter till farmaceututbildningarna

Ny kampanj för att locka studenter till farmaceututbildningarna

 

Idag startar en månadslång kampanj för att få fler unga att få upp ögonen för farmaceutyrket. Det är Sveriges Apoteksförening som genom en rad intervjuer med farmaceuter och studenter vill beskriva ett vårdnära serviceyrke med framtiden för sig.

 

  • Vi har under flera år haft en brist på farmaceuter, samtidigt som söktrycket till utbildningarna i vårt tycke inte varit tillräckligt högt. Vi står inför stora pensionsavgångar i apotekssektorn, vården efterfrågar i allt högre utsträckning farmaceuter och ska vi få en nysatsning i svensk life sciencesektor krävs det fler farmaceuter, säger Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

 

En särskild sajt har skapats för kampanjen och ett samarbete inletts med Aftonbladet.se för att få blivande studenter att informera sig om livet som farmaceut och vilka utbildningar som leder fram till yrket.

 

  • Farmaceut är ett framtidsyrke. Förutom de många alternativ som finns för vad man kan jobba med, är jag övertygad om att apotekens roll i vårdkedjan kommer att utvecklas och farmaceuterna i än högre utsträckning bidra till bättre läkemedelsanvändning, fortsätter Robert Svanström.

 

  • Branschen har ett gemensamt ansvar att försöka säkra tillgången till farmaceuter. Men det ansvaret är bredare än så. Staten och lärosätena måste se till att antalet utbildningsplatser är tillräckligt många och att utbildningen i sig inspirerar till att bli läkemedelsexpert. Jag hoppas att vårt arbete ska inspirera andra att lyfta fram farmaceuternas viktiga arbete, säger Johan Wallér, VD för Sveriges Apoteksförening.

 

Kampanjen startar idag, den 15 mars och pågår under högskolornas ansökningsperiod, fram till den 15 april. Du hittar kampanjen på http://jobbapaapotek.minimedia.se

 

För mer information:

Robert Svanström

Chefsfarmaceut

robert.svanstrom@sverigesapoteksforening.se

070-521 12 56