Norge inför farmaceutsortiment – Viagra först ut att bli receptfritt

Norge inför ett nytt sortiment receptfria läkemedel på apotek som enbart får säljas av farmaceut under strikta former. Det första läkemedlet som kommer att ingå i denna nya kategori är potensläkemedel. Sverige bör följa Norges exempel.

Apoteken har länge velat införa ett farmaceutsortiment i Sverige. Det är ett utmärkt sätt att avlasta primärvården. Farmaceuter har både hög kompetens inom läkemedel och apotekens tillgänglighet är en stor fördel. Det finns flera olika läkemedel som kan ingå i ett sådant sortiment men där potensläkemedel absolut tillhör den viktigaste kategorin säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Potensläkemedel är en produkt med stort tabu och det största problemet med läkemedlet idag är den stora illegala handeln. Den skulle med stor sannolikhet minska rejält om det blev receptfritt. Däremot är det viktigt att potensläkemedel säljs av farmaceuter på apotek med vägledning i form av en särskild checklista. Så säljs läkemedlet t.ex. i Storbritannien och nu även i Norge. Kunden måste t.ex. svara på frågor om han har haft en hjärtattack eller stroke och i sådana fall ska han vända sig till läkare för recept.

Det är så mycket bättre att köpa läkemedel legalt på apotek i Sverige, oavsett om det är i butik eller e-handel där en farmaceut vägleder så att läkemedelsbehandlingen går rätt till säger Johan Wallér.

Läs mer på NRK

För ytterligare information kontakta:

Johan Wallér 070- 23916 06

eller

johan.waller@sverigesapoteksforening.se