Nu startar årets EES-vecka – med fokus på att undvika dubbelmedicinering!

Den 19 – 25 april kommer Sveriges alla apotek att fokusera lite extra på att upptäcka patienter med risk för att använda två läkemedel med samma verkan.

 

Elektroniskt expertstöd, EES, är ett viktigt verktyg för farmaceuter på apoteken för att upptäcka problem med kundernas läkemedelsbehandling. Det kan röra sig om olämpliga kombinationer av läkemedel, läkemedel som inte bör användas av en viss åldersgrupp eller där doseringen avviker från det normala. En av de viktigare signalerna som systemet kan visa upp för farmaceuten på apoteket är när en patient har två läkemedel med samma verkan och där man då kan misstänka att de inte bör användas tillsammans.

– Vi ser att EES i dessa fall är till stor nytta för att undvika felexpeditioner på apotek och visar på nyttan av att vi använder systemet, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut och ansvarig för fokusveckan.

Läkemedelsanvändning kontrolleras alltid noggrant på apoteken även utan användningen av EES. EES är ett system som alla apotek kan använda och använder dagligen som ett stöd i sitt arbete. Nästan varannan kund får idag en analys utförd när de besöker ett apotek eller beställer via e-handel. Systemet utvecklas löpande av E‑hälsomyndigheten för att bli mer användarvänligt och ge ännu bättre nytta får patienterna.

– Fokusveckan innebär att vi kan samla in kunskap om hur EES används och fungerar på apoteken, vilket är viktigt för oss i vårt kvalitetsarbete och i utvecklingen av EES. Sveriges Apoteksförening genomför fokusveckan i nära samarbete med oss, säger Anna Jansson, produktansvarig för EES på E‑hälsomyndigheten.

Fokusveckan genomförs nu för fjärde året. Tidigare år har vi riktat in oss på både de äldsta och de yngsta läkemedelsanvändarna. I år väljer vi en viss typ av signal – dubbelmedicinering. Under fokusveckan samlar vi in statistik och kunskap om systemet och dess användning. Vi har också sett att fokusveckan ökar användningen av EES. Läs mer i vår rapport ”Utvärdering fokusveckan 2020” som finns på vår hemsida www.sverigesapoteksforening.se.

 

För ytterligare kontakt och frågor:

Fredrik Boström, Chefsfarmaceut Sveriges Apoteksförening,
fredrik.bostrom@sverigesapoteksforening.se

Slutrapport 2020 års fokusvecka

https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/ees/