Idag har en rapport om konkurrensen på apoteksmarknaden av Sofia Kälvemark Sporrong och Pia Frisk publicerats på uppdrag av Konkurrensverket. Rapporten fokuserar på apoteksmarknadens utveckling inför omregleringen och fram tills idag samt hur den kan komma att utvecklas framöver. Sveriges Apoteksförening delar författarnas slutsatser till stora delar men vill utveckla några argument.
Till att börja med vill vi belysa att omregleringen har blivit en succé för apotekens kunder. Sedan omregleringen 2009 har antalet apotek ökat från 929 till 1397, flest antal apotek fanns år 2020. Samtidigt har e-handeln ökat explosionsartat, särskilt under och efter pandemin då nya kundgrupper hittade till e-handeln. Dessutom har öppettiderna ökat med 24 procent sedan omregleringen. Sammantaget har apoteksservicen över hela landet ökat markant sedan omregleringen.
Rapporten tar upp den avgörande frågan om apotekens handelsmarginal och att den inte täcker apotekens kostnader för att utföra sina grunduppdrag. Vi delar uppfattningen att detta är en angelägen fråga om vi vill fortsätta se apotek över hela landet och en mångfald av aktörer. Dagens finansieringssystem förutsätter att apoteken fokuserar på annan försäljning för att gå runt. Det finns tydliga stordriftsfördelar i branschen och många mindre aktörer och entreprenörsdrivna har en utmanande situation. Branschens samlade rörelsemarginal var 2,1 procent 2024.
Vi delar författarnas slutsatser att en nyckelfråga för apoteksbranschen är bristen på farmaceuter. Apoteksföretagen upplever denna som akut. Det har länge varit utmanande särskilt på mindre orter och att det finns flera exempel på att apotek tvingats stänga eller kraftigt begränsat öppettiderna på grund av bristen på farmaceuter. Därför vill branschen att politiken ser över möjligheten att kunna använda farmaceut på distans. Vi saknar i dag verktyg att få använda den farmaceutiska kompetensen i större utsträckning vilket är hämmande både för företagen och intresset för farmaceuter att arbeta på apotek.
Som rapporten också påpekar ligger Sverige efter andra länder i utvecklingen av farmaceutiska och andra tjänster på apotek. Färdiga förslag för att införa detta finns och där behöver regeringen fatta beslut. Apotekens möjligheter att utveckla rådgivningen på apotek är stora men det saknas idag ekonomiska förutsättningar för att göra det utifrån hur ersättningssystemet idag är utformat där expediering av läkemedel går med förlust.
Vi delar även rapportens slutsats att apoteksmarknaden efter omregleringen fortfarande är starkt reglerad. Det stämmer att tillgängligheten till apotek inte är jämnt fördelat över landet, men det beror på att befolkningen inte är jämnt fördelad. Flest nya apotek sedan omregleringen har skett där efterfrågan på apotek har varit störst och där väntetiderna på apoteken var störst. Mäter vi apotekstäthet per län som antal apotek per 100 000 invånare så har Jämtland, och de andra Norrlandslänen samt Kronoberg och Värmland högst apotekstäthet medan storstadslänen har lägst. Med det sagt så stämmer det att avståndet till apotek också spelar stor roll.
Sammantaget så bekräftar rapporten att apoteksmarkanden fortsatt är reglerad och styrd av politiken. Men det är hög tid för politiken att ta ställning till vilken apoteksmarknad man vill se i framtiden. Utifrån det behöver finansieringssystemet ses över men även flera lagar och regler som idag hämmar den farmaceutiska utvecklingen på apotek.
För ytterligare kommentarer kontakta
Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening
Johan.waller@sverigesapoteksforening.se
Tel: 070-239 16 06
Länk till Konkurrensverkets rapport om den omreglerade apoteksmarknaden