Världsfarmaceutdagen 2024 – Pharmacists: Meeting global health needs

Den 25 september är det Världsfarmaceutdagen som uppmärksammar farmaceuternas viktiga roll inom hälso- och sjukvården. I år framhålls att farmaceuten ofta är det första kontakten för rådgivning inom hälsa och att apotek kan spela en avgörande roll i många av de behov som befolkningen har inom hälso-området.

 

Förebyggande arbete

Apotek och farmaceuter har i många länder en viktig funktion i att sprida information om förebyggande hälsoarbete – som vikten av vaccinering, testning och screening för olika sjukdomar och deltagare i kampanjer riktade mot befolkningen. I Sverige finns mycket mer att göra inom det här området. På många apotek i Sverige erbjuds idag vaccinering men då i samarbete med sjuksköterskor från en extern vårdgivare. Om farmaceuter fick ordinera och administrera vaccin skulle ännu fler människor i Sverige – kanske framförallt i utsatta områden där apoteken har stort förtroende – få tillgång till vaccin på ett enkelt sätt. En bättre integrering i vården skulle underlätta för apoteken att erbjuda enkel tillgång till tester. Vi har påbörjat samtal med Folkhälsomyndigheten om hur apoteken skulle kunna vara en del i informationen om antibitiotikaresistens där apoteken kan göra ännu mer än idag.

Säkerhet, kvalitet och miljö

I Sverige har vi, trots ökade problem med restnoteringar, en hög och jämlik tillgång till läkemedelsbehandling. I kampanjen för världsfarmaceutdagen lyfts även apotekens arbete på hållbarhetsområdet och där ligger Sverige i framkant med det branschgemensamma arbetet som tydligast syns i Välvald. Svenska apotek har en hög kompetensnivå där hälften är farmaceuter och nästan var fjärde är apotekstekniker. Här har vi ännu mer att bidra med och med ett ökat inslag av teknik och AI kan farmaceuternas kompetens unyttjas ännu bättre.

Rådgivning fortsatt centralt

Absolut viktigast är att läkemedlen används på rätt sätt. Den rådgivning som apoteken ger varje dag – om både receptfria och receptbelagda läkemedel samt andra hälsofrågor – gör att apoteken bidrar till en bättre folkhälsa. Apotekens rådgivning kan och bör utvecklas ännu mer. Vi ser att användningen av EES är hög och ger också ett stort värde för farmaceuterna och i slutändan apotekskunderna. I samband med våra fokusveckor lär vi oss ännu mer som kan användas för att förbättra systemet och användningen av det. Försöksverksamheten med farmaceutiska tjänster visar på att behovet av t.ex. Inhalationsvägledning är stort (nästan hälften av patienterna gjorde något fel) och att farmaceuterna uppskattar satsningen och utbildningen. Vi väntar nu på politiska beslut som gör det möjligt att införa tjänsterna på bred front.

Världsfarmaceutdagen är både en dag för att uppmärksamma och fira det goda arbete som farmaceuterna och apoteken gör redan idag och sprida kunskapen om det arbetet till allmänhet och beslutsfattare. Så hjälp till att sprida kunskapen den 25 september – och alla dagar!

Fredrik Boström

Chefsfarmaceut Fredrik Boström bloggar om vad som händer på apoteken och vad vi vill ska hända i framtiden, med fokus på farmaceuternas bidrag till en bättre läkemedelsbehandling.