Använder du din inhalator på rätt sätt?

För att få bästa möjliga effekt av din behandling är det viktigt att du vet hur du ska använda din inhalator på rätt sätt. Det är vanligt att göra fel vid dosering och/eller inhalation – detta gäller både om medicinen är ny och för vana användare

Felaktig inhalationsteknik kan ge sämre effekt av läkemedlet med symtom som du kunde ha sluppit, eller kanske behöver du öka dosen av ditt läkemedel i onödan. Det kan också orsaka onödiga biverkningar.

Tjänsten Inhalationsvägledning ger dig möjlighet att, få rådgivning och stöd från en farmaceut kring hur du inhalerar och hanterar din inhalator. Du får instruktion och råd efter dina behov. Farmaceuten hjälper dig med exempelvis rätt andningsteknik, hur du förbereder och håller inhalatorn, laddar fram en dos, rengör inhalatorn och hur du har koll på när läkemedlet är slut.

Tjänsten Inhalationsvägledning vänder sig till dig som har recept på ett eller flera inhalationsläkemedel. Den är kostnadsfri, tar ca 10 minuter och du behöver inte boka tid.

En försöksverksamhet under våren 2022

Inhalationsvägledning är en tjänst som erbjuds på utvalda apotek under våren 2022. 150 apotek deltar i den försöksverksamhet som apoteksbranschen genomför tillsammans med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. De apotek som genomför tjänsten kan du se här: Apotek som erbjuder Inhalationsvägledning.