Debatt

Debattartikel idag: Med apotekens hjälp kan vaccinklyftor minska

20 september, 2021 -

Idag skriver Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening och Sandra Jonsson, ordförande Sveriges Farmaceuter på Dagens Samhälle om hur apotekens farmaceuter kan bidra för att öka vaccinationsgraden och avlasta den överbelastade primärvården här .  Läs rapporten Vaccination på apotek- en möjlighet..

Stoppa hemlighetsmakeriet runt läkemedel- debattartikel i SvD

14 maj, 2021 -

Idag skriver Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening tillsammans med Joakim Larsson, professor Göteborgs universitet en debattartikel i Svenska Dagbladet om att regeringen borde ställa högre krav på transparens på läkemedelsföretagen. – Kan Nya Zealand ställa krav på läkemedelsindustrin att..

Apoteksföreningen m.fl.: ”Viktigt med läkemedel i en god och nära vård”

21 augusti, 2020 -

Idag skriver Sveriges Apoteksförening tillsammans med Sveriges Farmaceuter och Apotekarsocieteten i Dagens Samhälle om vikten av läkemedel. Apotekens tillgänglighet och farmaceuternas kompetens är aspekter som utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård helt har bortsett från. Regeringen bör ge..

Fel att antyda att Sverige saknar läkemedelslager enligt Apoteksföreningens remissvar

15 juni, 2020 -

Apoteksföreningen har idag lämnat in sitt remissvar på utredningen Hälso- och sjukvård i det civila försvaret (SOU 2020:23). I utredningens första delbetänkande lämnas få konkreta förslag. Delbetänkandet är däremot avsett att utgöra ett underlag inför den försvarspolitiska inriktningspropositionen som ska..

Apoteksföreningen i Dagens Medicin ”Inför apotekens läkemedelslista”

29 maj, 2020 -

Apoteksföreningens chefsfarmaceut skriver idag i Dagens Medicin med anledning av att den nationella läkemedelslistan har skjutits upp ett år. I väntan på den nationella läkemedelslistan skulle apoteken kunna gå före med en egen läkemedelslista. För patienterna skulle det innebära en..

”Monopol hade inte löst läkemedelsbristen”

25 april, 2020 -

Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening skriver i dag i Svenska Dagbladet om att omregleringen av apoteksmarknden inte är en faktor för hur väl läkemedelsförsörjnignen fungerar idag. Läs hela debattartikeln här.

Krafttag krävs mot läkemedelsbrister

28 januari, 2020 -

Idag skriver Johan Wallér, vd på Apoteksförening i Dagens Samhälle om att det behövs krafttag på europeisk nivå mot det internationella problemet med läkemedel som inte går att få tag på. Idag släpper även apotekens europeiska branschorganisation PGEU en rapport..

Fokusera på rätt orsaker för att lösa läkemedelsbristen

6 december, 2019 -

Idag skriver Apoteksföreningens vd Johan Wallér i Läkartidningen om vikten av att lösa de verkligen orsakerna till bristen på läkemedel. Läs hela debattartikeln här.

Ge farmaceuterna större befogenheter att lösa läkemedelsbristen

4 december, 2019 -

I Dagens Medicin skriver Apoteksföreningens chefsfarmaceut Fredrik Boström om att apoteken kan lösa fler problem för patienterna om farmaceuterna får större befogenheter. Läs artikeln här.

Orimligt att TLV endast ser till lägsta pris

30 oktober, 2019 -

Apoteksföreningens vd Johan Wallér skriver idag på Altinget om läkemedel och miljö. ”Det är orimligt att regeringen enbart går på lägsta pris vid val av vilket utbytbart läkemedel som ska säljas på apotek. Även miljöpåverkan borde finnas som kriterium.” Läs..