Kommentarer

Sveriges Apoteksförenings kommentar till TLV:s bedömning att inte se över handelsmarginalen till apoteken

19 november, 2018 -

TLV har bedömt att det inte finns något behov av att se över apotekens handelsmarginal i år.  Myndigheten anser att apotekens tillgänglighet, service och lönsamhet är tillräcklig god. Sveriges Apoteksförening delar inte myndighetens uppfattning, utan anser att apoteken bör få..

Kommentar till Läkarförbundets debattartikel i DI angående apotekens samarbeten med vårdtjänstföretag

24 september, 2018 -

I en debattartikel i Dagens Industri (24/9) skriver Elin Karlsson på Läkarförbundet att apotek inte borde få äga vårdtjänstföretag. Artikeln innehåller några direkta felaktigheter samt vissa missvisande antydningar. Enligt lag 2009:366 om handel med läkemedel så får läkare äga apotek,..

Sveriges Apoteksförening replik på DN-debatt:”Saknar förslag för sänkta läkemedelspriser”

11 oktober, 2017 -

REPLIK DN Debatt 9/10. I stället för att ta fram förslag som leder till lägre priser för läkemedel som patienterna bekostar själva så föreslår apoteksmarknadsutredare Anna-Lena Sörenson i sin debattartikel enbart enhetliga priser på receptbelagda läkemedel utanför förmånen, skriver Johan..

Apoteksföreningen välkomnar Läkemedelsverkets uppdrag att bl.a. kartlägga och analysera farmaceutsortiment

30 mars, 2017 -

Läkemedelsverkets har fått i uppdrag att kartlägga och analysera den internationella utvecklingen i fråga om patientens egen behandling med receptfria läkemedel. I detta ingår ett särskilt receptfritt sortiment som bara får lämnas ut efter rådgivning av farmaceut. -Det är ett..

Apoteksföreningen välkomnar stora delar av den nya apoteksmarknadsutredningens förslag

9 mars, 2017 -

Idag presenterade apoteksutredare Åsa Kullgren delbetänkandet Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. Apoteksbranschen välkomnar mycket av utredningen och delar utredarningens beskrivning av att apoteken är en självklar del i den svenska hälso- och sjukvården. – Jag hoppas att Kullgrens beskrivningar av..

Apoteken välkomnar att riksdagen vill se ökat samarbete mellan vården och apoteken

23 februari, 2017 -

Idag har socialutskottet föreslagit riksdagen att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att se till att tillgängligheten och kvaliteten ökar gällande läkemedel och hälsotjänster. En majoritet i Socialutskottet vill att regeringen ska ge en myndighet i uppdrag att ta fram och utveckla..

Kommentar med anledning av apoteksutredningens nya direktiv att analysera om en reglering av handelsmarginalen är möjlig och lämplig

9 december, 2016 -

– Det är viktigt att säkerställa låga priser för patienterna. Men att reglera marginalen i apoteksledet och inte priserna i läkemedelsleden kommer inte att leda till lägre priser för patienterna säger Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening.   Sveriges apoteksförening..

Välkommen möjlighet till utbyte

2 mars, 2015 -

– Äntligen ska Sveriges patienter få möjlighet att byta förskrivna läkemedel som inte är statligt subventionerade. Det förslag som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) idag presenterar skulle innebära att patienter med exempelvis potenshöjande läkemedel eller p-piller i framtiden ska kunna byta..

Välkommet förbud mot läkemedelsavtal

14 januari, 2013 -

– En viktig anledning till att vi har en nationell hantering av prissättning på läkemedel är att alla patienter i hela landet ska garanteras likvärdighet i sin vård. Lokala avtal med ekonomiska belöningar ska inte locka vården att låta sig..

Wallström hade kunnat göra mer för tillgängligheten

31 oktober, 2012 -

Idag presenterar Sofia Wallström stora delar av sin läkemedels- och apoteksutredning. I samband med detta skriver hon idag en artikel på DN Debatt. Sveriges Apoteksförenings VD Johan Wallér kommenterar kort utredningen; – Det är bra att farmaceuterna nu får en..