Senap, saffran och en och annan farmaceutisk tjänst

7 december, 2022 -

I augusti skrev jag ett blogginlägg med rubriken ”En spännande höst”. Jag försökte då ringa in de områden som jag trodde skulle bli – eller fortsätta vara – viktiga för farmaceuter på apoteken. Men hur blev det?   Restnoteringar och..

Läs vidare

Idag startar apotekens läkemedelssamtal

1 november, 2022 -

Idag går startskottet för tjänsten Apotekens Läkemedelssamtal. Det är den andra farmaceutiska tjänsten som testas inom försöksverksamheten med farmaceutiska tjänster. Efter några månaders intensivt arbete med att ta fram material och utbilda farmaceuter är vi nu redo att säga igång,..

Läs vidare

Apotekens kommentar angående förslag om miljökriterier

31 oktober, 2022 -

De tre myndigheterna TLV, Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten har nu presenterat sina slutrapporter för uppdragen om försöksverksamhet med miljöpremie i periodens varasystemet. Sveriges Apoteksförening ställer sig mycket positiv till att myndigheterna har arbetat med uppdragen och ser ett stort behov av..

Läs vidare

Kostnadsutvecklingen drabbar apoteken hårt

26 oktober, 2022 -

Myndigheten TLV publicerade nyligen sin årliga uppföljningsrapport av apoteksmarknaden. I rapporten bedömde myndigheten att det inte finns skäl att se över den statliga ersättningen till apoteken för att utföra sitt samhällsuppdrag att hantera receptbelagda läkemedel. Detta gör Sveriges Apoteksförening mycket..

Läs vidare

Tillgänglighet till vaccin på apotek ökar i Europa -Sverige halkar efter

24 oktober, 2022 -

Allt fler europeiska länder växlar upp tillgängligheten till vaccinering på apotek. Senast i raden är Frankrike där nu apotekens farmaceuter efter utbildning får både ordinera och ge flera olika typer av vaccin. I över ett decennium har apotek i Storbritannien,..

Läs vidare

Apoteksföreningen välkomnar Socialdepartementets nya ledning

18 oktober, 2022 -

Det är positivt att den nya regeringen vill utveckla apotekens roll i vårdkedjan som beskrivs i Tidöavtalet. Samhället behöver använda apotekens höga tillgänglighet och kompetens i större utsträckning än i dag. Jag ser fram emot att snart få möjlighet att..

Läs vidare

Stort behov av inhalationsvägledning på apotek

12 oktober, 2022 -

Under våren har det första försöket med farmaceutisk tjänst på apotek genomförts i Sverige. Försöket med inhalationsvägledning gick över förväntan och Sveriges Apoteksförening har nu tagit fram en rapport som beskriver försöket. Slutsatsen är att detta är en bra tjänst..

Läs vidare

Äntligen FIP-kongress

23 september, 2022 -

Pandemin har inneburit stora utmaningar men också att vi hittat nya lösningar på hur vi ska samverka och utbyta erfarenheter. Men att få träffa kollegor från många olika länder på samma plats kan inte fullt ut ersättas med ett digitalt..

Läs vidare

Är farmaceutiska tjänster en patientsäkerhetsrisk?

13 september, 2022 -

Vi möter en hel del kritik från läkarhåll när vi utvecklar farmaceutiska tjänster. En del av den kritiken beror på att man inte vet vad vi kan och gör på apoteken. Så hur ska vi beskriva det på bästa sätt?..

Läs vidare

En spännande höst!

22 augusti, 2022 -

Terminsstarten är här och skolorna börjar. För apoteken börjar en intensiv period efter sommaren som förhoppningsvis inneburit en skön ledighet för alla er som varje dag hjälper kunderna med deras läkemedelsutmaningar. Men hur ser hösten ut?   Efter en sommar..

Läs vidare

Arkiv