Pressmeddelanden

Glädjande med fortsatt satsning på farmaceutiska tjänster

20 december, 2019 -

TLV har i sin rapport Farmaceutisk tjänst på öppenvårdsapotek – förstudie inför en försöksverksamhet föreslagit en fortsatt satsning på att utveckla farmaceutiska tjänster. Detta ska ske genom samverkan med apoteksbranschen med möjlighet till finansiering via Vinnova genom inrättande av ett..

Läs vidare

Apoteksföreningens kommentar till TLV:s studie av direktexpedierig på apotek

19 december, 2019 -

Idag har TLV presenterat en studie av apotekens direktexpediering. Studien är genomförd med samma metod som den studie Apoteksföreningen genomförde 2015. Studien visar att antalet recept som expedieras direkt till kunden vid apoteksdisken har sjunkit från 94,9 % till 92,6..

Läs vidare

Ge farmaceuterna större befogenheter att lösa läkemedelsbristen

4 december, 2019 -

I Dagens Medicin skriver Apoteksföreningens chefsfarmaceut Fredrik Boström om att apoteken kan lösa fler problem för patienterna om farmaceuterna får större befogenheter. Läs artikeln här.

Läs vidare

Ingen höjning av apotekens handelsmarginal

29 november, 2019 -

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har gjort bedömningen att den statliga ersättning som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel ligger på en rimlig nivå sett till apotekens verksamhet och tillgängligheten till apoteksservice. Därför anser inte myndigheten att det finns skäl..

Läs vidare

Kommentar angående SVT:s reportage om tillgänglighet till läkemedel

7 november, 2019 -

SVT bör ge en mer korrekt bild av tillgängligheten till läkemedel Idag har SVT Nyheter rapporterat om ”vanliga” läkemedel som apotek inte har i lager. Bilden att vanliga läkemedel inte finns på apotek ger inte en korrekt bild av hur..

Läs vidare

Ny farmaceutisk vägledning för apotek framtagen

13 september, 2019 -

Apoteksföreningen har tillsammans med Apotekarsocieteten uppdaterat vägledningen God apotekssed, GPP. Den första versionen av God apotekssed publicerades 2011, detta är den andra uppdateringen av dokumentet.  GPP är en av flera standarder i läkemedelskedjan. Syftet är att säkerställa kvalitet och säkerhet..

Läs vidare

Ny rapport om tillgänglighet till läkemedel på apotek

26 augusti, 2019 -

Tillgängligheten till läkemedel är hög på svenska apotek och har till och med ökat de senaste tio åren. 96 procent expedieras direkt när kunden kommer till apoteket. Ändå finns det grupper som upplever att en försämring har skett över tid…

Läs vidare

Norge inför farmaceutsortiment – Viagra först ut att bli receptfritt

23 augusti, 2019 -

Norge inför ett nytt sortiment receptfria läkemedel på apotek som enbart får säljas av farmaceut under strikta former. Det första läkemedlet som kommer att ingå i denna nya kategori är potensläkemedel. Sverige bör följa Norges exempel. Apoteken har länge velat..

Läs vidare

Dags att ta nästa steg tio år efter omregleringen – debattartikel av en samlad apoteksbransch

27 juni, 2019 -

I dagens GP skriver den samlade apoteksbranschen en gemensam debattartikel om att det nu är dags att ta nästa steg för att utveckla apotek. Det är i dagarna tio år sedan apoteksmarknaden omreglerades och öppnades upp för företag att starta..

Läs vidare

Sveriges Apoteksförening rekryterar hållbarhetsexpert

-

Sveriges Apoteksförening har anställt Theres Tjärnberg som projektledare för hållbarhetsfrågor på apotekens branschförening. Theres har bred erfarenhet inom hållbarhetsområdet bland annat från konsultbolaget WSP och Region Uppsala. Hennes fokusområden har varit hållbar verksamhetsutveckling, supply chain och läkemedel. Flera av våra..

Läs vidare

Arkiv