EES viktigt verktyg för interaktionskontroll

27 juni, 2022 -

Elektroniskt Expertstöd, EES, är ett viktigt verktyg för farmaceuterna vid en receptexpedition. Varje år genomför Sveriges Apoteksförening en fokusvecka kring användningen av EES och i år valdes Interaktioner som tema. En interaktion är när två läkemedel påverkar varandras effekt vilket..

Höj receptens status!

9 juni, 2022 -

Den digitala utvecklingen och införandet av NLL gör att bilden av vad ett recept är förändras. Förväntningarna på vad apoteken ska kunna göra när alla recept är digitala ökar. Trots det ligger mycket av regelverken kring förskrivning kvar utifrån att..

Skärpta kriterier för ”Välvald” 2023

-

Kriterierna för Välvald – apotekens guide för ökad transparens kommer att skärpas ytterligare. Styrelsen för Sveriges Apoteksförening har fattat beslut om reviderade kriterier för att receptfria läkemedel ska få loggan Välvald på apotek 2023. Välvald är en världsunik guide till..

Apoteksföreningen kommenterar Riksrevisionens rapport om tillsyn över läkemedelshandeln

19 maj, 2022 -

Idag har Riksrevisionen publicerat en rapport som granskar statens tillsyn över läkemedelshandeln. Riksrevisionens anser att myndigheternas tillsyn inte är effektiv då ansvariga myndigheter inte får dela viktig information med varandra. Detta leder enligt rapporten till försämrad patientsäkerhet samt öppnar upp..

Farmaceutisk tjänst- redan i mål?

12 maj, 2022 -

Försöksverksamheten med inhalationsvägledning startade i mars och ska pågå fram till mitten av juni. Men redan nu har vi nått målet med 5 000 genomförda tjänster. Vi ser också ett stort behov av den här insatsen.   ”Den äldre damen med..

Konkurrensen på apoteksmarknaden fungerar väl enligt Konkurrensverket

5 maj, 2022 -